nedelja, 25. oktober 2020

Najini najboljši nakupi za dojenčka (5-8 mesecev)

Vitan se že bliža 10. mesecu, zato je skrajni čas, da napišem drugi del 
te objave. V prvi objavi sem se posvetila izdelkom, ki so nama olajšali prvo tretjino našega prvega skupnega leta, zdaj je na vrsti druga in če bo vse po sreči v januarju sledi tretja. Kar nekaj bralcev mi je poslalo kakšna dodatna vprašanja glede izdelkov, ki sem jih predstavila v prejšnji in za to velja enako - če imate dodatna vprašanja se lahko name vedno obrnete v spodnjih komentarjih in na instagram profilu @ajdinistruklji. Namen te objave je, da v poplavi vseh izdelkov, ki jih lahko ob rojstvu otroka in v prvem letu kupite, najdete res tiste stvari, ki vam bodo prišle prav in ne bodo v omarah samo nabirale prahu. 

Bom pa še malo skočila v prejšnjo objavo in povedala, kako se še vedno obnesejo izdelki, ki sva jih uporabljala v prvih štirih mesecih Vitanovega življenja.

Lupinca je še vedno eden izmed najinih najljubših izdelkov zanj. Ker imava dva avtomobila, sva jo v "družinskem" nadomestila z večjim sedežem, v mojem, manjšem, pa je še vedno lupinica. Kljub njegovim dobrim 74 cm in slabimi 10 kg, je še vedno super, še vedno mu je prav in še vedno zelo rad v njej zaspi. V trgovinah so naju prepričevali, da jo bova uporabljala samo prvih 6 mesecev, vendar imava občutek, da bo v njej užival še vsaj 2 meseca. Po tem imava načrt kupiti rabljen avto sedež še za v moj avto. Gnezdo sva upokojila, saj je Vitan po četrtem mesecu postal tako mobilen, da uporaba enostavno ni bila več varna. Vem, da ga nekateri uporabljajo v postelji, vendar midva nisva nikoli videla potrebe po tem. Tako da čaka, če bo kdaj prišel še kakšen družinski član, ki bi ga lahko uporabil. Igralna podloga je še vedno zadetek v polno. Vitan na njej (in sedaj, realno tudi vse okrog) preživi ogromno časa. Tudi, če Vitan raziskuje bolj okrog, kot dejansko samo na njej, ima še vedno na njej pospravljene vse igrače, ki imajo tam svoje mesto. Največ časa na njej preživiva zjutraj, ko je še preveč zaspan za raziskovanje celotnega tlorisa stanovanja. Se pa tudi sicer zelo dobro drži, nikjer se ne lupi, vsake toliko jo generalno sčistim z vodo in čistili in res je dobro ohranjena. Prvih nekaj dni je imel tudi maček ideje o brušenju krempljev na njej, vendar smo ga dokaj hitro odvadili. Nosilka Boba ostaja v naši družini eno najboljših daril, ki smo jih dobili. Uporabljamo jo tedensko, pri uporabi se z Nejcem izmenjujeva, in zaenkrat še nič ne kaže, da jo bodo nadomestili. V prihodnosti imamo željo po nakupu Deuter nahrbtnika za na višje destinacije, ampak se nam zdi, da do pomladi še lahko počaka. Blazina za dojenje počiva na našem kavču in vsake toliko med dojenjem še pristane pod mojimi koleni, sicer pa je bolj kot ne v taki uporabi, kot vse naše druge blazine. Vitan je tako zrastel, da ne vidim več potrebe po tem, da bi ga naslanjala na blazino med dojenjem. 

Zdaj pa k novim izdelkom. 😉 Za te izdelke ne velja nujno, da sva ji uporabljala samo v tem obdobju Vitanovega življenja, ampak so v tem obdobju postali bolj uporabljeni ali pa bolj cenjeni z najine strani. So pa izdelki, ki definitivno prednjačijo s svojo uporabnostjo, učinkovitostjo in vrhunsko izdelavo. Odločila sem se, da mednje tokrat dodam tudi igrače, ki so v Vitanovi igri izstopale. 

1. Igrače: Žoge in raketa

Za razliko od prvih nekaj mesecev, igrače v teh mesecih postajajo zelo zanimive. Nekatere so že skoraj pozabljene (žirafa Sophie počiva v predalu že kakšen mesec), nekatere so še preveč zahtevne zanj (tista igra, pri kateri v luknje različnih oblik mečeš predmete teh oblik), nekatere pa so totalno in. In če pozabimo tiste predmete, ki niso igrače, pa so še vedno najbolj zanimive - moja krema za roke, kabli, etikete na oblačilih in predmetih, so trenutno največji hit pri Vitanu žoge. In najbolj fascinantno je prav to, da niti ene od teh žog nismo kupili, ampak so bile vse podarjene. Pred kratkim se je tudi naučil, kako se žogo vrže, zato se zdaj večkrat tudi žogava, tako, da je igra postala že zelo zabavna tudi zame. (Zaenkrat glede na način meta kaže, da se mu obeta kariera rokometaša.) 😊 Najbolj popularna je košarkaška žoga, ki jo je dobil Nejc v kompletu pri neki igrici na svoji fantovščini, takoj za njo pa zelo tipična igrača, ki jo ima prav gotovo vsaj 90% vseh otrok - Oball žoga, ki smo jo dobili rabljeno od moje prijateljice. Na tretje mesto bi postavila še žogice z ropotuljico, s katerimi se igra mačka moje tašče in tasta (ampak delajmo se, da igre z njo ne dovolim😀). Pri košarkarski žogi mi je všeč to, da je mehka in jo lahko zagrabi z eno roko. Lahko jo spustim ali napihnem in nobene škode ni, če leti po celi dnevni sobi. Oball pa mi je všeč, ker jo je lahko že zelo zgodaj prijel v roke, ker ropota in, ker jo lahko tudi povsem grize. 

Da pa ne bomo ostali samo pri žogah, bi omenila še leseno raketo, ki sem mu jo kupila v Lidlu (na spletu je ne najdem več, je pa bila 9.99€, kupila sem jo avgusta). Namenjena je otrokom pri 18 mesecih ali več, ampak sem jo začela uporabljati že nekaj mesecev nazaj. Seveda je ne uporablja tako, kot bi se morala uporabljati. Odlična je namesto grizala (še posebej Rocketman ali Bine, kot ga imenujemo), se pa z njo tudi uči vzroka in posledice. Jaz jo postavim in ponavadi je ob meni že preden mi jo uspe dokončati, da jo podre. V podiranju prav uživa. Lahko je na drugem koncu sobe - pa bo ob meni takoj, ko bo opazil, da jo postavljam. Na dan jo lahko podre tudi 10x in še vedno se je ne bo naveličal. Sklepam, da jo bo enkrat verjetno znal tudi sam postaviti (😛). 

2. Avtosedež

Ob nakupu avtosedeža sem naredila internetno raziskavo o tem, katerega priporočajo, se ga da ugodno dobiti in je varen. Največkrat sem prebrala dobra mnenja o avtosedežu Joie i-Spin 360, ki sva ga kupila na spletni strani Mali zakladi. Tudi takrat je bil, tako kot zdaj, znižan za -15%, kar pomeni, da sva plačala 339€. Kupila sva ga v aprilu zato, ker sva takrat že vedela, da ga bova v juniju potrebovala za daljšo pot, za na morje. Čeprav sva bila ob prvi uporabi skeptična, pa sva do danes ugotovila kako točno se ga res kvalitetno uporablja in sva 100% zadovoljna z njim. Priporočava ga tudi vsem, ki iščete kvaliteten sedež. Všeč nama je, ker:

  • se ga lahko uporablja od rojstva naprej (midva sva ga prvič uporabila, ko je bil Vitan star okoli 3 mesece in pol,) in vse do 4. leta (oziroma 105cm),
  • je vrtljiv v obe smeri (vsaj do 15. meseca je zelo priporočljivo, da je obrnjen nazaj, ker so vratne mišice še prešibke in bi slabo prenesel trčenje),
  • se nagne (ima 6 stopenj),
  • se lahko prilagaja naramnice, višino, globino, oddaljenost od zadnjega sedeža,...
  • je zelo udoben (Vitan v njem zelo hitro zaspi),
  • je primeren za dolge vožnje (naša najdaljša vožnja z njim je bila v Švico, v vsako stran dobrih 8 ur),
  • se enostavno čisti (material je tak, da se ga lahko z mokro krpo očisti vseh tipičnih umazanij). 
Edini minus, ki sva ga zaenkrat opazila je, da se Vitan v njem hitro poti in, da bova naslednje leto potrebovala kakšno bombažno prevleko. To se je opazilo samo konec junija in julija, ko je bilo res zelo vroče (predvsem v času, ko smo bili na morju). 


3. Twistshake izdelki za hranjenje

Že pred Vitanovim rojstvom mi je bilo jasno, da bomo poskusili z metodo uvajanja črvste hrane, ki se ji reče uvajanje hrano na pobudo otroka (po angleško Baby Led Weaning - BLW). Objava o podrobnostih tega še pride (morda takrat, ko nam bo dejansko uspelo uvesti čvrsto hrano 😂). Nisem pa se pretirano ukvarjala s tem, kakšen pribor in pripomočke bomo za to potrebovali in smo se bolj slabo pripravili. Na začetku sem za darila dobila kar nekaj kompletov posod, ki pa za blw niso primerni iz enega enostavnega razloga - Vitan jih lahko prime in zabriše čez celo sobo. Prav tako smo kupili tudi slinčke z dolgimi rokavi, ki so Vitana živcirali bolj kot vse na svetu. Ob eni (zelo pogostih) Twistshake akciji -50% smo na Evitas kupili veliko, izpostavila pa bi naslednje artikle:

Če razmišljate o uvajanju po BLW, je to to, kar potrebujete. Lahko sicer kupite tudi pribor, ampak nam zaenkrat ustrezajo male žličke iz navadnega pribora (imamo pa tudi še 2 iz prejšnjih kompletov), ostalega pribora pa zaenkrat ne potrebujemo. Cen se ne spomnim več, jih pa lahko pogledate na spletni strani. Ker so, kot sem že omenila, akcije zelo pogoste, in niso omejene samo na to spletno trgovino, vam priporočam, da ste pozorni na njih. Stvari so sicer vredne svojega denarja, ampak po mojem mnenju ne polne cene. Zakaj so mi izdelki všeč? Podloga se odlično pritrdi na večino miz (težava je pri zelo rebrastih, lesenih mizah), krožnika Vitan ne more odtrgati nikakor, vse se pere v pralnem stroju, slinčki ujamejo ogromno hrane in vrečke tesnijo 99% (enkrat se mi je zgodilo, da je puščala). Vsi izdelki še vedno izgledajo tako, kot so ob nakupu, razen slinčkov, ki sta na zgornjem delu pokasirala malo oranžne barve od kakijev, ki ne gre ven 😛.


4. Prenosna postelja

Naša družina vsak vikend preživi v našem drugem domu, na Gorenjskem. Ker imamo tam tudi apartma v poštev ni prišla navadna postelja, ampak smo potrebovali posteljico za Vitana, ki bi jo lahko po vsakem našem obisku čim prej pospravili, hkrati pa tudi ponudili gostom, če bi prišli z majhnimi otroki. Kupili smo jo na Mimovrste, proizvajalec je Bomimi, trenutno se prodaja po 40,80€ (v spominu imam, da je bila takrat kakšnih 35). Ker smo v zadnje pol leta večkrat potovali smo preizkusili več prenosnih posteljic in ugotovili, da v bistvu med njimi po kvaliteti ni kakšne hude razlike, bi pa, če bi še enkrat kupovala, kupila posteljo, ki ima poleg običajne nastavitve (spanje na najnižji stopnji) tudi vmesno. Ko je otrok majhen in se še ne dviguje je veliko lažje za starše in zanj, da se ga ne odloži čisto spodaj, ampak nekje v sredini. Naša tega nima, imata pa obe tisti, ki smo jih uporabljali na morju in v Švici. Če ste že razbrali iz tega odstavka torej ni tako pomembno, da imate točno to posteljo, ki jo imamo mi, ampak pač eno na tak način, ki lahko res olajša vaše noči pri prijateljih, znancih, v hotelih, apartmajih (hoteli običajno zaračunajo tudi do 10€ na noč za uporabo takšne postelje). Imam pa še namig glede "jogija", ki ga dobite zraven. Zraven naše smo dobili jogi, ki je tako trd, da spanja na njem ne bi priporočala nikomur. Vitan se je v postelji celo noč premetaval in jamral, trajalo pa je kar nekaj časa, da sva ugotovila, da je za to kriv ravno jogi. Na internetu sem po hitrem postopku našla rabljen  običajen jogi in ga dobila v zameno za 400g Barcaffe kavo. Odkar smo ga zamenjali spi odlično tudi v tej postelji. 

5. Stol za dojenje

Že pred Vitanovim rojstvom sem si zelo želela, da bi imela v njegovi sobi stol za dojenje. Kmalu mi je postalo jasno, da bom takega dobila za 300€+, zato je ideja začasno padla v vodo. Potem pa sem se začela spogledovati z Ikea Strandmon stolom, vendar se mi je zdel še vedno predrag. Po luštnem naključju (v katerega sta bila vpletena otrok, star dobro leto in tablični računalnik moje mami) sem ga od nje, rabljenega, dobila za svoj rojstni dan. Rabljeni se kar prodajajo, zato priporočam, da si malo pogledate po internetu. Potrebovala sem stol, ki bi lepo pasal v Vitanovo sobo in ki je hkrati udoben. Všeč mi je, ker je ravno prav širok, da lahko med dojenjem na naslonjalo naslonim svojo roko in ker lahko ponoči na njem udobno naslonim glavo nazaj in med dojenjem malo zaspim (😎). Manjka mi še tabure, vendar je sedaj tudi brez njega lažje, ker je Vitan že tako velik. Ko je bil še manjši, bi mi tabure za noge prišel zelo prav. 


Ne morem verjeti, da bo Vitan čez dobra 2 meseca star eno leto. In če bo vse po sreči takrat pride tudi tretja objava v tej seriji. Za vprašanja sem na voljo 😊.

Ni komentarjev:

Objavite komentar